Siirry suoraan sisältöön

Osuuskuntatoiminta

Miksi kannattaa valita juuri osuuskunta?

Mitä on osuuskuntatoiminta?

Osuuskunta toiminta mahdollistaa jäseniensä osaamisten yhdistämisen ja tuo yhteen monen alan osaajia saman katon alle. Osuuskunnan toimintaa sääntelee osuuskuntalaki.

Mitä hyötyä on osuuskuntatoiminnasta?
  • osuuskunta on markkinointikanava ja brändi jäsenten tuotteille ja palveluille
  • jäsenten neuvotteluvoima kasvaa asiakkaiden ja sidosryhmien suuntaan
  • osuuskunta hoitaa jäsentensä puolesta hallinnollisia palveluita, esimerkiksi laskutusta, kirjanpitoa tai tilapalveluja
Päätöksenteko

Osuustoiminnan periaatteiden mukaan osuuskunnalla on pääsääntöisesti ”jäsen ja ääni” -periaatteella toimiva ylin päätöksenteko ja osuuskunnan hallitus vastaa käytäntöönpanosta sekä osuuskunnan toiminnasta.

Joustavaa työntekoa

Osuuskunnan tekee hyvin joustavaksi se, että osuuskunnan jäsenmäärä ja pääoma ovat edeltäkäsin määräämättömät. Osuuskunta voi siis ottaa ja erottaa jäsenensä, ja jäsen voi erota periaatteessa koska tahansa.

Laki ei myöskään määrää osuuskunnan minimipääomaa.  Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, ellei säännöissä ole lisämaksuvelvollisuutta koskevia määräyksiä. Käytännössä tämä on harvinnaista.

TYÖOSUUSKUNTALASKUTUSPALVELUYRITYS
HARJOITTAA LIIKETOIMINTAAKylläKyllä
MITÄ LIIKETOIMINTAA?Kulloisenkin toimialansa mukaistaLaskutuspalvelutoimintaa
PALVELEEKuluttaja- ja yhteisöasiakkaitaItsenäistä ansiotoimintaa harjoittavia: itsensä työllistäjiä, ns. kevytyrittäjiä jne.​
KENEN LUKUUN ASIAKASTYÖ TEHDÄÄNOsuuskunnanLaskutuspalvelun käyttäjän lukuun
TYÖSUHTEEN EHDOT TÄYTTYVÄTKylläEi
lisätietoja:

Pellervo Osuustoimintakeskus

Käsikirja osuuskunnan jäsenille